top of page

Edgar by byl potěšen!


Přichází principál, slova úvodem, diváci dychtivě usrkávají svařák a čaj v zatemněném, vlhkém a chladném podzemním komplexu Krytu.


Jako první přichází Matěj Raška se svým netradičním překladem Havrana a Vašek Zuchnický, jako rytmický i hudební doprovod, který krom melancholických tónů strun bubnuje na sladké dřevo aby z něj znělo klepání ptačího zobáku na skla okenic. Dramaticky aranžovaný přednes dokonale naladil diváky na tóninu celého pozdního odpoledne.


Schizofrenická ozvěna nese se sálem. Vězeň byl uvalen do vězeňské kobky inkvizitory. Stínohra nejasných obrysů a svíce ve tmě. Povídka Jáma a kyvadlo započala Dušičkovou sérii.

Jakmile dozní vypravěčův hlas (Michal Vavroš), se diváci vydávají do útrob podzemních chodeb Krytu, kde na ně čeká ponocný, Cháron, kobka plná krys a samotný Edgar uvězněný v říši za zrcadlem. Na krok jde vidět stěží, stěny zdí osvěcují jen svíčky. Po obkroužení rekonstruovaného vězení se diváci vracejí na svá místa.


Tam už před nimi čeká nový obraz gotického sálu. Princ Prospero se bujaře vysmívá Červené smrti natolik, že si dovoluje svolat celý dvůr na ples v horském klášteře. Zatímco jeho poddaní umírají za strašlivých muk, on tančí, pije a raduje se ze života. Dokud nevstoupí nezvaný host v pohřební rouše. Sama smrt na sebe vzala podobu plesové maškary a vysmála se bláhovému princi do tváře. Čtení Masky červené smrti (Adam Poštolka) bylo doprovozené živým obrazem němých herců - Jan Studnička (Princ Prospero), Ondřej Havel (Dvořan), Martina Kubíčková (Dvorní dáma) a Vojtěch Pomikálek (Maska Červené smrti).

Následuje pauza, diváci vstřebávají témata, potahují z cigaret, zapíjejí horkým nápojem. Druhá část programu se přesouvá na venkovské panství domu Usherů. Vypravěč jménem Edgar se na něj vydává aby navštívil nemocného přítele, kterého nachází na pokraji fyzického i duševního zdraví. Roderick Usher - pán domu pomalu podléhá dědičné nemoci, ovšem jeho sestra je za samotným zenitem a nezbývá ji mnoho chvil života. Konec kdysi hrdé rodiny již jen dovrší i skutečná Zkáza domu Usherů. Dramatické zpracování povídky interpretovali Adam Poštolka (Roderick Usher), Ondřej Havel (Edgar), Martina Kubíčková (Madlén Usherová) a Jan Studnička (Komorník Filip).

Dvojí hraní dušičkového programu v KRYTU bylo pokaždé vyprodané, atmosféra byla správně temná a nervy drásající. Těšíme se v nové sezóně.

Své hodnocení můžete vyjádřit zde: https://docs.google.com/forms/d/1d0oZnJ2yHJZ6A0HVHa4EyPXzarZXjEe4eSXO5Iq8gnY/edit Klub StuArt

109 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page