top of page

Jak napsat Stand-up


Stand-uper v kontaktu s divákem

Stand-up nebo také stand-up comedy je umělecká forma komedie, která vznikla z kabaretu a varieté. Komik účinkuje většinou ve stoje před sedícím publikem a mluví přímo na něj (obrácený postup existuje pod názvem Sit-down comedy) . Komik nejčastěji vypráví dlouhé příběhy a monology, na které potom navazují krátké vtipy a postřehy na "posilněnou" humoru. Jedná se o polo-improvizovaný žánr, neboť bývá textově předpřipraven, ale zároveň účinkuje tzv. "efekt odcizení", kdy dochází k narušení prostoru herec - divák a sám divák může být zapojen do výstupu. Komik sám pak "musí" na obecenstvo reagovat.


Napsat stand-up není vůbec složité. Může to být otázka i 30 minut. Důležité je zvolení tématu, nejlépe takového, o kterém máte co říct. Není dobré mluvit o něčem, o čem nemáte ani páru. K tématu je dobré dojít nějakou návazností s něčím z vašeho soukromého života, osobní zkušenosti nebo s tím co se zrovna děje ve společnosti (skvělý zdroj jsou novinové články, politika, módní trendy apod.). Základem stand-upového humoru je ironie, satira a imitace.

Pravidlo: román se píše rukou - drama na stroji

Český stand-up je specifický, může mít i podobu jako komický skeč, slam poetry (forma improvizovaného básnění), hudební vložka či jinou formu zábavy, proto může mít svým způsobem větší umělečtější hodnotu než klasické americké stand-upy s vyjimkou Woodyho Allena. Předně doporučuji psát na počítači, protože může docházet k neustálým úpravám textu - např. v jakém městě vystupujete. Důležité je také vědět kdy skončit, pokud přesáhnete 1000 slov už to příliš natahujete, obecně platí že 1xA4 trvá něco kolem 3-4 minut tudíž víc jak 2 normostrany nepište.


713 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page